Farlig matematisk problem lagd av Sovjetunionen

Uløselig tallproblem i matematikk

4-2-1 er en evighetsloop som fanger de aller beste matematikerne i verden. Forestill deg en rakett som skal skytes opp til månen. For å forlate jordas atmosfære må raketten ha en akselerasjon som er raskere enn gravitasjonskraften. Tenk om det var umulig, tenk man alltid ble fanget av gravitasjonskraften på jordkloden. Vel, det er noe som skjer i et svart hull.

Dette matematiske problemet som russerne lagde har vært som et svart hull for amerikanerne. Ingen har klart å løse det, de fleste har blitt hektet og ikke gjort noe fornuftig arbeid i livet sitt utenom å forske på dette problemet. Vi har introdusert dette problemet på tiktok, hvor vi nevnte at den oppstod under den kalde krigen. Det er feil, den ble allerede introdusert i 1937.

Problemet går ut på at du kan velge deg hvilket som helst tall. I videoen valgte vi 3. Formelen som blir brukt videre er 3n+1, hvor n er tallet vi har valgt, så i dette tilfellet 3.

✅ Etter første innsettelse får vi 10.

✅ Etter utregningen skal man dele svaret på 2 helt til det ikke gir oss et helt tall lenger. Med 10 ender vi opp på 5.

✅ Deretter bruker vi 5 og setter det inn for n i formelen 3n+1. Vi ender denne gangen opp med 16.

✅ 16 kan deles på 2 hele veien ned til 1. Uansett hvilket tall vi hadde begynt med så hadde vi på et tidspunkt falt ned til 1.

✅ Du setter da 1 inn for n i formelen 3n+1, og ender opp med 4, som igjen faller ned til 1.

Du er nå fanget i en 4-2-1 loop. Det er ingen utvei. Det skjer for alle tall. Uansett hva du begynner med så ender du opp i denne loopen.

Det sies at USA i mange år hadde satt alle de smarte matematikerne sine på dette problemet, uten lykke. Det lot russerne fokusere på viktigere emner og få et stort forsprang.

Scroll to Top

Send SMS for å booke time eller få tilbud.
(Jeg tar inn kun få antall elever hvert semester!)

SEND SMS